Wat is hypno-psychotherapie?
Hypno-psychotherapie is een vorm van psychotherapie die gebruik maakt van de extra mogelijkheden die hypnose biedt.
Hypnose is feitelijk een vorm van bewust geïnduceerde verhoogde concentratie: eenzelfde concentratie waar we in het dagelijks leven regelmatig - maar ongemerkt - mee te maken hebben. Bijvoorbeeld in de ontspanning vlak voor je in slaap valt en je armen of benen zomaar onverwacht een plotselinge beweging maken; of als we dagdromen en ongemerkt de koffie vergeten op te drinken of wanneer je helemaal opgaat in een boek of film en een opmerking van je partner maar half waarneemt, of wanneer je tijdens het autorijden tot de ontdekking komt dat je een stuk van de route "gemist" hebt, enz. Bovengenoemde situaties zijn vormen van de gewone dagelijkse trance. Hypnose is een bewust opgeroepen vorm van trance. Voor therapie doelgericht opgeroepen trance is vaak intenser en daardoor zeer effectief bruikbaar.
Gedurende de hypnose voel je je prettig ontspannen. Een veel gebruikte techniek binnen de hypnotherapie (regressie) is het teruggaan naar het verleden om te ontdekken wat de bronherinnering is van je huidige problematiek. Door de verhoogde concentratie kun je je gemakkelijker bepaalde voorvallen herinneren en deze in een nieuw perspectief leren zien. Daardoor veranderen ook de daarmee samenhangende gevoelens. Door de verhoogde concentratie sta je open voor positieve, doelgerichte suggesties voor verandering. Zo krijg je meer inzicht in jezelf, je leert jezelf beter begrijpen, je leert dingen effectiever aan te pakken en op te lossen en objectiever met je gevoelens om te gaan. Doordat deze processen ook na het bezoek op onbewust niveau doorwerken kun je vaak al heel snel positieve veranderingen bemerken.
Deze werkwijze doet een appèl op je zelfherstellend vermogen. Hierdoor wordt terugval voorkomen en wordt je zelfredzaamheid vergroot. Hypno-psychotherapie is niet alleen effectief bij psychische klachten; het unieke van deze therapie is dat díe lichamelijke processen, die onbewust via het autonome/vegetatieve zenuwstelsel verlopen ook kunnen worden beïnvloed: denk aan de regeling van je bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, maar ook je hormoonhuishouding. Afhankelijk van oorzaak en ziektegeschiedenis heeft hypno-psychotherapie, zelfs in chronische gevallen veelal een gunstig effect op de dosering van geneesmiddelen, dit laatste dan wel in overleg met de huisarts en/of specialist! De ervaring toont aan dat door de werkwijze van hypno-psychotherapie de behandelduur ten opzichte ván en waar nodig in samenwerking mét andere therapievormen, aanzienlijk kan worden bekort.
Hypno-psychotherapie is toepasbaar bij:
- Verwerking van trauma's / emotionele gebeurtenissen
- Chronische stress
- Preventie en behandeling van burn-out
- Examenvrees en werkdruk
- Angsten, fobieën
- Onzekerheid-,schuld-, minderwaardigheidgevoelens
- Het afleren van verslavingsgedrag
- Het oplossen van eetstoornissen
- Gewichtsproblematiek
- Slaapproblemen
- Hyperventilatie en paniekaanvallen
- Maag-, darm- en nekklachten
- Lichamelijke klachten en pijn
- Versterking/versnelling van genezingsprocessen
- Herstel van lichamelijke weerstand bij infecties en allergieën
- Vergroten van concentratie, creativiteit en geheugen<
- Het trainen van sociale vaardigheden
- Het verkrijgen van meer zelfvertrouwen
- Meer inzicht krijgen in eigen persoonlijkheid en verborgen talenten